Nečas nevidí dôvod rezignovať,podľa TOP 09 musí vláda pokračovať

15.06.2013 Celý región

Praha 15. júna (TASR) - Český premiér Petr Nečas nevidí dôvod na rezignáciu. Súčasná vláda by podľa neho mala pokračovať. Povedal to dnes pre televíziu Nova.

"Musím povedať, že je nevyhnutné správať sa zodpovedne. To znamená rokovať, samozrejme, vo vnútri Občianskej demokratickej strany (ODS), rokovať s koaličnými partnermi. Som si istý, že som sa nedopustil ničoho nepoctivého, takže nevidím dôvod na rezignáciu," povedal Nečas pre televíziu.

Situáciou sa zaoberala na mimoriadnom zasadaní aj koaličná TOP 09. "Brali sme na seba isté záväzky, keď sme túto vládu vytvorili, a mali by sme prácu riadne dokončiť do konca volebného obdobia, ak sa nám to umožní. Som za to, aby vláda pokračovala," vyhlásil predseda TOP 09 a minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg.

Najneskôr v nedeľu chce jeho strana rokovať s ODS a stranou LIDEM - liberálni demokrati o tom, či je možné pokračovať s premiérom Nečasom (ODS). Ten čelí škandálu v súvislosti s jeho najbližšou spolupracovníčkou Janou Nagyovou. Súd ju dnes poslal do väzby a hrozí jej až päť rokov väzenia. Je obvinená z podielu na korupcii a na nezákonnom sledovaní.

Nečasovu šéfku kancelárie vzali do väzby

Okresný súd v Ostrave, ktorý rozhodoval dnes od rána o uvalení väzby na siedmich obvinených po megarazii českého Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ), poslal za mreže šiestich z nich. Vyplýva to z informácií internetového serveru Novinky.cz.

Väzbu uvalil súd na návrh štátneho zastupiteľstva z obáv pred možným ovplyvňovaním svedkov a ďalšieho vyšetrovania na Janu Nagyovú, vrchnú riaditeľku Sekcie kabinetu predsedu vlády ČR Petra Nečasa, bývalého šéfa Vojenského spravodajstva Ondreja Páleníka, súčasného príslušníka Vojenského spravodajstva Jana Jana Pohůnka, ako aj na niekdajších poslancov-rebelov Občianskej demokratickej strany (ODS) Ivana Fuksu a Petra Tluchořa, či bývalého námestníka ministra pôdohospodárstva Romana Bočeka.

Jediným zo zadržaných pri štvrtkovej razii ÚOOZ a následne obvineným, ktorý bude stíhaný na slobode, je aktuálny šéf Vojenského spravodajstva Milan Kovanda. Podľa informácií hovorcu súdu Alexandra Dadama neputoval do väzby, pretože sa k činom, z ktorých je obvinený, priznal, píše internetový server Lidovky.cz.

O osude medzičasom ôsmeho obvineného, tretieho exposlanca ODS Marka Šnajdra, ktorý sa v piatok vrátil do zahraničia, prihlásil sa na polícii, kde bol zadržaný a následne obvinený, sa rozhodne v nedeľu. Štátne zastupiteľstvo aj v jeho prípade požaduje uvalenie väzby.

Proti rozhodnutiu ostravského súdu uvaliť väzbu na Janu Nagyovú podal jej právny zástupca Eduard Bruna sťažnosť. Informuje o tom internetový server iDNES.cz.

Podľa advokátových slov sa Jana Nagyová bráni tým, že u niektorých svojich krokov nesprávne vyhodnotila ich dopad. Vraj to ale nerobila zámerne a premiér o jej krokoch v žiadnom prípade nevedel. Radku Nečasovú, manželku predsedu vlády, nechala vraj sledovať, pretože dospela k záveru, že je nutné "zistiť určité záležitosti". Za nezmysel označil Eduard Bruna, že by jeho klientka nútila premiéra k rozvodu (ktorý Petr Nečas oznámil verejnosti v utorok 11. júna-pozn.TASR).

Na otázku, či Nečas vôbec netušil, že Nagyová robí niečo za jeho chrbtom, Bruna odpovedal: "Poviem to inak. Možno niektorí ľudia, nehovorím, že ona, v rámci toho, že chceli pre niekoho urobiť dobrú službu a prekvapiť informáciami, tak sa možno tak správali".

Jana Nagyová znáša podľa advokáta situáciu pomerne dobre a pred súdom hovorila veľmi racionálne. "Mám množstvo skúseností s ľuďmi, ktorí narýchlo skončili vo väzení, a môžem povedať, že moja klientka je na tom psychicky lepšie ako na tom často bývali muži," cituje server Brunove slová.

Podľa neho je Jana Nagyová, ktorej hrozí hoci päť rokov za mrežami, pripravená aj ďalej podrobne vypovedať.

Prakticky advokáti všetkých obžalovaných informovali, že ich klienti obvinenia odmietajú alebo im vôbec nerozumejú, a tak tých podaní sťažností proti verdiktom justície bude zrejme viac.

Nečas o sledovaní manželky a ďalších osôb nevedel, všetkým sa ospravedlnil

Jana Nagyová nemôže ďalej pokračovať vo funkcii vrchnej riaditeľky Sekcie kabinetu predsedu vlády ČR. V reakcii na dnešné rozhodnutie Okresného súdu v Ostrave, ktorý uvalil na Janu Nagyovú väzbu, to uviedol premiér Petr Nečas. Súčasne sa ospravedlnil všetkým, ktorých sa kauza okolo údajného sledovania dotkla. Informoval o tom internetový server Novinky.cz.

"Hlboko to ľutujem a ospravedlňujem sa všetkým, ktorých sa to malo týkať," konštatuje sa v Nečasovom vyhlásení na margo obvinenia Nagyovej, že si objednala sledovanie premiérovej manželky Radky a dvoch ďalších osôb Vojenským spravodajstvom.

"Nikdy by som nedopustil zneužitie spravodajských služieb na osobné a politické účely," zdôraznil premiér. Ako vyplýva z informácií, ktoré o Nečasovom písomnom vyhlásení zverejnila i spravodajská televízia ČT24, premiér nevedel o sledovaní svojej manželky Radky, ani ďalších osôb.


Obvinenia z korupcie a nelegálneho odpočúvania
Šéfka kabinetu predsedu vlády ČR čelí obvineniam z korupcie a účasti na nelegálnom sledovaní. V jednom prípade, ktorý sa týka troch niekdajších poslancov-rebelov ODS sa mala dopustiť podplácania, v druhom prípade je obvinená z organizovania zneužitia právomoci úradnej osoby, a to v súvislosti so sledovaním manželky premiéra a dvoch svojich podriadených Vojenským spravodajstvom.

Rozhodnutie o väzbe v prípade Nagyovej podľa servera Novinky.cz zrejme ovplyvní politický osud premiéra Nečasa (ODS). Na výsledok pojednávania čakajú koaliční partneri i niektorí členovia ODS, ktorí zatiaľ premiéra podporovali.

Zasadnutie súdu súvisí s rozsiahlym zásahom policajného Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu, ktorý po rok a pol trvajúcom vyšetrovaní vykonal domové prehliadky v 31 domoch, bytoch i nebytových priestoroch a zadržal deväť ľudí. Obvinenia boli vznesené voči ôsmim z nich. Posledným obvineným je exposlanec Marek Šnajdr, ktorý sa v piatok po návrate zo zahraničia prihlásil na polícii. O ňom dnes ale súd nerozhoduje.

Pri prehliadkach policajti zaistili 120-150 miliónov korún v hotovosti a desiatky kilogramov zlata ako aj cenné materiály, ktoré sa budú preverovať v najbližších mesiacoch.

Opozícia volá po odchode premiéra, koaličné strany hovoria o vážnej situácii
Uvalenie väzby na šéfku kabinetu českého premiéra Janu Nagyovú vnímajú opoziční sociálni demokrati ako jasný signál na demisiu Petra Nečasa. Každá ďalšia hodina, ktorú vydrží súčasná koalícia, poškodzuje ČR, vyhlásil dnes podpredseda ČSSD Michal Hašek.

K neodkladnej rezignácii vyzval predsedu vlády ČR aj líder českomoravských komunistov Vojtěch Filip.

Podľa jeho názoru už po uvalení väzby na rebelov z ODS a Janu Nagyovú nie je priestor na váhanie a nevhodné vyhováranie sa. Petr Nečas musí, ako formuloval, urobiť posledný politický krok a odovzdať demisiu do rúk prezidenta republiky. "Krajina nesmie byť ďalej rukojemníkom politických hier, zbabelosti a predovšetkým klientelizmu," konštatoval predseda KSČM.

Koaličná TOP 09 sa od 18.00 h na úrovni predsedníctva strany zaoberá vnútropolitickou situáciou na mimoriadnom rokovaní. Jej predstavitelia už skôr naznačili, že očakávajú koaličné rokovania vo veci ešte v priebehu víkendu. Tak predseda strany Karel Schwarzenberg v rozhovore pre denník Právo, v ktorom naznačil, že ak Petr Nečas vedel o nezákonnostiach, mal by odísť, ako aj Miroslav Kalousek, hovoriaci o veľmi vážnej situácii, dali v priebehu uplynulých hodín najavo svoje znepokojenie.

V podobnom duchu reagovala na vývoj najväčšej aféry v histórii samostatnej Českej republiky aj vicepremiérka Karolína Peake, vedúca predstaviteľka najmenšej koaličnej strany LIDEM. Podľa jej slov ide o "grandiózny škandál vedenia Občianskej demokratickej strany (ODS)". Dnešné rozhodnutia súdu potvrdzujú závažnosť vznesených obvinení, dodala.

Koalícia bude riešiť situáciu po návrate Nečasa z Varšavy
Vedúci predstavitelia českej vládnej koalície sa na úrovni K9 stretnú v nedeľu neskoro večer alebo v pondelok ráno, aby sa zaoberali politickou krízou, ktorá je dôsledkom zadržania a obvinenia medzičasom ôsmich politikov a štátnych úradníkov, vrátane šéfky kabinetu predsedu vlády ČR Petra Nečasa.

Informáciu priniesol internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na nemenovaný vládny zdroj, podľa ktorého sa so schôdzkou vyčká na návrat predsedu vlády ČR z poľskej metropoly.

Český premiér Petr Nečas sa v nedeľu napriek napätej vnútropolitickej situácii zúčastní na summite krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vo Varšave.

Nečasova vláda by podľa Zemana mala skončiť
Za "veľmi závažné" a dostatočne podložené považuje český prezident Miloš Zeman obvinenia, vznesené voči osobám zapleteným do kauzy šéfky premiérovho kabinetu Jany Nagyovej. Zeman tak reagoval na otázku, či má pokračovať súčasná vláda Petra Nečasa, uviedol server Novinky.cz.

"Ja pokladám vznesené obvinenia za veľmi závažné a po vypočutí pána policajného prezidenta a pána najvyššieho štátneho zástupcu dochádzam k záveru, že sú podložené dostatočnými dôkazmi. To je síce nepriama, ale pomerne jasná odpoveď," odpovedal Zeman na otázku týkajúcu sa ďalšej perspektívy Nečasovej vlády. Vyjadrenie zaznelo v Lidiciach, kde sa zúčastnil pietneho aktu k 71. výročiu vyhladenia obce nacistami.

Poslanecká snemovňa bude v utorok na podnet opozičnej ČSSD hlasovať o vyslovení nedôvery vláde.
 

Vyberte región